The FreeBSD Diary

The FreeBSD Diary (TM)

Providing practical examples since 1998

If you buy from Amazon USA, please support us by using this link.
[ HOME | TOPICS | INDEX | WEB RESOURCES | BOOKS | CONTRIBUTE | SEARCH | FEEDBACK | FAQ | FORUMS ]
FreeBSD Support
 New Topic  |  Go to Top  |  Go to Topic  |  Search  |  Log In   Previous Message  |  Next Message 
 Failed to run Gnome or KDE
Author: Xtender 
Date:   16-09-05 20:26

Hi! I'm a newbie to BSD. Needless to say I don' t understand much of X Windows. I have installed X11, configured it as described in handbook (http://www.freebsd.org/doc/en_US.IS...k/x-config.html) and then installed Gnome. After that as it is written in handbook (http://www.freebsd.org/doc/en_US.IS...ook/x11-wm.html) I added the following line into .xinitrc:
% echo "/usr/X11R6/bin/gnome-session" > ~/.xinitrc
After that I saved the changes, typed startx an received the following message:
%: not found
After that I tried to run KDE. Added the following line to .xinitrc:
% echo "exec startkde" > ~/.xinitrc
The same effect: %: not found.
Here is my xorg.config file contents:

Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "record"
Load "xtrap"
Load "freetype"
Load "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/sysmouse"
EndSection

Section "Monitor"
# DisplaySize 320 240 mm
Identifier "Monitor0"
VendorName "LG Electronics"
ModelName "T710BH"
### Uncomment if you don't want to default to DDC:
HorizSync 30.0 - 71.0
VertRefresh 50.0 - 160.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "SWcursor" # [<bool>]
#Option "HWcursor" # [<bool>]
#Option "NoAccel" # [<bool>]
#Option "ShadowFB" # [<bool>]
#Option "UseFBDev" # [<bool>]
#Option "Rotate" # [<str>]
#Option "VideoKey" # <i>
#Option "FlatPanel" # [<bool>]
#Option "FPDither" # [<bool>]
#Option "CrtcNumber" # <i>
#Option "FPScale" # [<bool>]
#Option "FPTweak" # <i>
Identifier "Card0"
Driver "nv"
VendorName "nVidia Corporation"
BoardName "NV34 [GeForce FX 5200]"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Thank you beforehand!

 Reply To This Message  |  Forum List  |  Flat View   Newer Topic  |  Older Topic 

 Topics Author  Date
 Failed to run Gnome or KDE   new
Xtender 16-09-05 20:26 
 Re: Failed to run Gnome or KDE   new
d_jabsd 20-09-05 19:59 
 Re: Failed to run Gnome or KDE   new
Xtender 20-09-05 21:47 


 Forum List  |  Need a Login? Register Here 
 User Login
 User Name:
 Password:
 Remember my login:
   
 Forgot Your Password?
Enter your email address or user name below and a new password will be sent to the email address associated with your profile.
How to get the most out of the forum

phorum.org