The FreeBSD Diary

The FreeBSD Diary (TM)

Providing practical examples since 1998

If you buy from Amazon USA, please support us by using this link.
[ HOME | TOPICS | INDEX | WEB RESOURCES | BOOKS | CONTRIBUTE | SEARCH | FEEDBACK | FAQ | FORUMS ]
FreeBSD Support
 New Topic  |  Go to Top  |  Go to Topic  |  Search  |  Log In   Newer Topic  |  Older Topic 
 tun0 not showing up
Author: Amit Kulkarni 
Date:   05-01-01 17:28

Hi,
1. i want to make my freebsd 4.1 into proxy
2.
did the following -> changed the line marked *****
pseudo-device splash
pseudo-device loop # Network loopback
pseudo-device ether # Ethernet support
pseudo-device sl 1 # Kernel SLIP
pseudo-device ppp 1 # Kernel PPP
pseudo-device tun 1 # Packet tunnel. ************
pseudo-device pty # Pseudo-ttys (telnet etc)
pseudo-device md # Memory "disks"
pseudo-device gif 4 # IPv6 and IPv4 tunneling
pseudo-device faith 1

3.
make depend
make
make install
4.
cd /dev
./MAKEDEV tun0
5.
added the following lines in /etc/rc.conf

moused_port="/dev/cuaa0"
ifconfig_rl0="inet 192.168.10.4 netmask 255.255.255.0"
network_interfaces="rl0 tun0" #### line i added ####
ifconfig_tun0="inet 192.168.10.4 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.10.255" #### line i added ####
hostname="janis.mwt"
linux_enable="YES"
moused_type="auto"
moused_enable="YES"
saver="snake"
ipv6_enable="YES"
gateway_enable="YES"
defaultrouter="192.168.10.2"
usbd_enable="YES"

6.
N O T H I N G H A P P E N E D ---
7.
any solutions ?????
************************************************************
thanks
amit

Reply To This Message
 
 Re: tun0 not showing up
Author: Philip 
Date:   06-01-01 04:11

I don't think is what you want to do. The tun devices are usually managed by other programs such as pipsecd or vtund, etc...

I'm also very sure that the above won't work even if you could use tun devices normally since you're assigning it the same IP as your rl0 interface.

I'd check the firewall topic list on this site for info on turning freebsd into a gateway/proxy/router/etc.

good luck!

-philip

Reply To This Message
 
 Re: tun0 not showing up
Author: Amit Kulkarni 
Date:   06-01-01 08:25

Thanks man...ill check and inform abt trhe latest developments..
Amit

Reply To This Message
 
 tun0 showing up on ifconfig command
Author: Amit Kulkarni 
Date:   06-01-01 16:14

i got my x installed and my kppp works and i can connect to internet and surf....is tun0 still critical...???

Reply To This Message
 Forum List  |  Threaded View   Newer Topic  |  Older Topic 


 Forum List  |  Need a Login? Register Here 
 User Login
 User Name:
 Password:
 Remember my login:
   
 Forgot Your Password?
Enter your email address or user name below and a new password will be sent to the email address associated with your profile.
How to get the most out of the forum

phorum.org