The FreeBSD Diary

The FreeBSD Diary (TM)

Providing practical examples since 1998

If you buy from Amazon USA, please support us by using this link.
[ HOME | TOPICS | INDEX | WEB RESOURCES | BOOKS | CONTRIBUTE | SEARCH | FEEDBACK | FAQ | FORUMS ]
FreeBSD Support
 New Topic  |  Go to Top  |  Go to Topic  |  Search  |  Log In   Newer Topic  |  Older Topic 
 Fonts not working correctly
Author: sonicseaweed 
Date:   16-11-06 22:02

I'm running FreeBSD 6.2 and the fonts do not seem to be fount by anything.

The computer is running as a server and so it just has an xserver running for GUIs. Almost any GUI based application I run gives a message along the lines of

Warning: Cannot convert string "-*-courier-medium-r-*-*-*-120-*-*-*-*-iso8859-*" to type FontStruct

(usually multiple ones).

If I run xlsfonts, this is all I get

[16:57:21]sonicseaweed@cs:~$ xlsfonts
-misc-fixed-medium-r-semicondensed--0-0-75-75-c-0-iso8859-1
-misc-fixed-medium-r-semicondensed--13-120-75-75-c-60-iso8859-1
cursor
fixed
[16:57:23]sonicseaweed@cs:~$

I have a bunch of fonts installed in /usr/X11R6/lib/X11/fonts
but nothing seems to find them.

I don't have an XFree86 config file anywhere on my system (as it is not installed), but I do have xorg installed (where is its config file? I don't see anything that seems relevant to it)

here are some pkg_info things I thought might be relevant

[16:59:59]root@cs:~# pkg_info | grep font
bitstream-vera-1.10_2 Bitstream Vera TrueType font collection
cmpsfont-1.0_5 Computer Modern PostScript Fonts (Adobe Type 1 format)
fontconfig-2.3.2_6,1 An XML-based font configuration API for X Windows
fontforge-20060822 Type 1/TrueType/OpenType/bitmap font editor
freetype2-2.2.1_1 A free and portable TrueType font rendering engine
gsfonts-8.11_2 Fonts used by GNU Ghostscript (or X)
libXft-2.1.7_1 A client-sided font API for X applications
linux-fontconfig-2.2.3_5 Linux/i386 binary of Fontconfig
p5-type1inst-0.6.1_2 A script that helps install Postscript fonts in X Window Sy
tkfont-1.1_2 A Tk based replacement for xfontsel
ttmkfdir-3.0.9,1 Create fonts.scale file for use with TrueType font server
xorg-fonts-100dpi-6.9.0_1 X.Org 100dpi bitmap fonts
xorg-fonts-75dpi-6.9.0_1 X.Org 75dpi bitmap fonts
xorg-fonts-cyrillic-6.9.0_1 X.Org Cyrillic bitmap fonts
xorg-fonts-encodings-6.9.0_1 X.Org font encoding files
xorg-fonts-miscbitmaps-6.9.0_1 X.Org miscellaneous bitmap fonts
xorg-fonts-truetype-6.9.0 X.Org TrueType fonts
xorg-fonts-type1-6.9.0 X.Org Type1 fonts
xorg-fontserver-6.9.0_1 X font server from X.Org
[17:00:09]root@cs:~#

[17:00:09]root@cs:~# pkg_info | grep xfree
[17:00:54]root@cs:~#



Reply To This Message
 
 Re: Fonts not working correctly
Author: sonicseaweed 
Date:   20-11-06 22:16

Problem Solved

So the problem was that the fontserver (xfs) was not being used correctly.

When I was using XMing as an xserver, it only came with like 3 fonts. However, there is an option to specify a fontserver. By doing that I could get rid of all those error messages.

Alternatively, installing the font package for Xming also solved the problem.

Hope somebody else has use of this information.

Reply To This Message
 
 Re: Fonts not working correctly
Author: Dan 
Date:   20-11-06 23:07

Glad you fixed it.

What did you change to make xfs work correctly?

--
Webmaster

Reply To This Message
 
 Re: Fonts not working correctly
Author: sonicseaweed 
Date:   20-11-06 23:17

xfs was actually working correctly. However, since Xming did not know about the fontserver, it just used its own fonts. The problem was really a user error (aka me being less than intelligent).

Reply To This Message
 Forum List  |  Threaded View   Newer Topic  |  Older Topic 


 Forum List  |  Need a Login? Register Here 
 User Login
 User Name:
 Password:
 Remember my login:
   
 Forgot Your Password?
Enter your email address or user name below and a new password will be sent to the email address associated with your profile.
How to get the most out of the forum

phorum.org